Energieaudit

Wat is het verschil tussen EPC en energieaudit?

In een woning kan vaak op een eenvoudige manier veel energie bespaard worden. In de eerste plaats moet worden uitgezocht waar de grote energievreters zich bevinden. Zodra die bekend zijn, kan worden gezocht naar maatregelen en oplossingen om het energieverbruik terug te schroeven. Een energieaudit geeft antwoord op de vragen waar, hoeveel en op welke manier energie in uw woning kan worden bespaard. In een energieaudit kan een onderzoek gebeuren naar het verwarmingssysteem, de isolatie van de woning, … Het Vlaams Gewest werkte een erkenningsregeling uit voor energiedeskundigen voor woningen. Zo bent u zeker dat het geleverde advies betrouwbaar is. De deskundigen werken met een verplichte computertoepassing en hebben een gespecialiseerde opleiding gevolgd om deze toepassing correct te gebruiken en een degelijk advies te kunnen geven.

Bent u van plan uw woning te renoveren dan is dit het aangewezen moment om een energieaudit te laten uitvoeren. De concrete tips kunnen u op termijn duizenden euro’s besparen.

Verwar dit advies niet met het verplichte  energieprestatiecertificaat bij verkoop en verhuur! Er is een grondig verschil tussen beide.

Het EPC bij verkoop en verhuur van woongebouwen wordt opgemaakt door een erkende energiedeskundige type A en is verplicht vanaf het moment dat een woning, appartement, studio, … te koop/te huur wordt geplaatst. De verkoper en verhuurder moet een EPC laten opmaken. Bij verkoop ontvangt de koper het EPC, bij verhuur krijgt de huurder een kopie van het EPC.

De energieaudit is bedoeld voor particulieren die vrijwillig energieadvies willen over hun woning en kan enkel door een energiedeskundige type B  worden opgemaakt.